2015/02/20

ZUPA LEKKO WIOSENNA!

Idealna na ostatnie chłodne dni długiej zimy, bo zima zawsze jest długa! Ja już widzę jej koniec, zaraz wiosna, słońce, pączki na drzewach, spacery do późna i najlepsza na świecie zabawa z Synkami na świeżym powietrzu! 


Składniki:
2 ćwiartki kurczaka (na bulion)
4 małe marchewki
3 pietruszki
1/3 selera
2 duże ziemniaki
1/2 brokuła
1 cebula
duża garść fasolki szparagowej zielonej
 (ja użyłam mrożonej z powodu zimy)
250 g śmietany 12% lub 18%
1 pęczek koperku
sól
pieprz
1-2 łyżeczki cukru
2-3 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:
Ćwiartki umyć, włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą do 3/4 objętość garnka. Zagotować na małym ogniu, zebrać tłuszcz z powierzchni wody i odszumować. Dołożyć listki laurowe i ziele angielskie słuszną porcję soli i pieprzu. Przykryć i dalej gotować na małym ogniu. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki) obrać i w całości dołożyć do wywaru oprócz ziemniaków. Te pokroić w drobną kostkę i dodać dopiero pod koniec gotowania. Cebulę obrać i dołożyć w całości do wywaru. Kiedy warzywa (marchew, pietruszkę, seler) lekko zmiękną wyjąć na talaerz i pokroić drobno. Ćwiartki kurczaka wyjąć, nie będą już potrzebne. Pokrojone warzywa dołożyć do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Fasolkę obrać i pokroić w mniejsze kawałki (jeśli używamy świeżej) jeśli używamy mrożonej wsypać bezpośrednio do garnka dużą garść. Cały czas gotować zupę na małym ogniu. Brokuła umyć podzielić dowolnie na mniejsze kawałki i dołożyć na koniec do wywaru. Śmietanę rozrobić z gorącą zupą i wlać do garnka. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Koperek posiekać i dołożyć do zupy, zostawiając odrobinę do podania. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz