2015/11/24

CHIŃSKIE BUŁECZKI!

Drożdżowe bułeczki gotowane na parze (niczym dobrze znane wszystkim pampuchy) z mięsno-warzywnym farszem o azjatyckiej nucie uzyskanej za sprawą imbiru, kolendry, soku z cytryny i sosu rybnego!
Do tego słodka, mięsista fasola, sezam i sos sojowy do smaku! :)


Składniki:
(12 sztuk)
ciasto:
około 500g mąki pszennej
20 g drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
200 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju ryżowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
farsz:
250g mięsa z uda indyka, kurczaka
2-3 marchewki
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
średniej wielkości kawałek pora (biała część)
1 czerwona papryka
1,5 cm kawałek imbiru
szczypior dymki
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki sosu rybnego
 2,5 łyżeczki mielonej kolendry
2,5 łyżki sosu słodkiego chilli
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru
sól
pieprz

fasola zielona "Mamut"
1 łyżeczka masła
ziarna sezamu
sos sojowy

Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże pokruszyć do dużego kubka, dodać cukier i półtorej łyżki ciepłej przegotowanej wody. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15min. w ciepłe miejsce wolne od przeciągów. 
Ciasto: Do dużej misy wsypać mąkę, dodać zaczyn, wodę i olej, lekko osolić. Wyrobić ciasto, rozciągając je mocno na wszystkie strony. W razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Farsz: Mięso z indyka oprószyć lekko solą i pieprzem. Obsmażyć na złoto z obu stron, dodać posiekana w kostkę cebulę, dodać posiekany czosnek, imbir, łyżeczkę kolendry, łyżkę sosu sojowego, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić około 30-40 min. 
Marchew, paprykę i por bardzo drobno posiekać. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Kidy warzywa będą średnio miękkie, dodać wcześniej uduszone, rozdrobnione np widelcem mięso i cały sos powstały z duszenia. Dodać posiekany szczypior, słodki sos chilli, sos rybny, pozostałą mieloną kolendrę, cukier, sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić parę minut.
Ciastko ułożyć na stolnicy i podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować, nakładać farsz na środku i składać brzegi do środka, sklejać, formując finezyjny kształt bułeczki. Gotować na parze 10 minut.
Fasolę ugotować również na parze przez około 5 minut. Przełożyć na patelnię z łyżeczką masła, smażyć kilka minut. Oprószyć uprażonym sezamem. 
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Wyglądają rewelacyjnie! Aż ślinka cieknie... :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale miło! Dziękuje!! W wolnej chwili polecam wypróbować:):):)

      Usuń