Składniki:
(dla 2 osób)
2 kawałki filetu z dorsza
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 cukinii
1/2 pęczka natki pietruszki
oliwki
sałata rzymska
tymianek
sok z cytryny
(opcjonalnie mąka np. owsiana)
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka wody
sól
pieprz
oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Kaszę przelać wrzątkiem dwukrotnie, aż woda przestanie być mętna. Ostatecznie zalać wrzątkiem w stosunku 1:2 i gotować do momentu wchłonięcia całej wody, następnie przykryć i odstawić do momentu podania.
Cukinię pokroić w cienkie plastry lekko oprószyć solą i pieprzem natrzeć oliwą i zrumienić na patelni grillowej.
Filety z dorsza pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i skropić sokiem z cytryny. (opcjonalnie) obtoczyć w mące owsianej i krótko smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Kaszę wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Na talerzach ułożyć liście sałaty rzymskiej, wyłożyć kaszę, grillowane plastry cukinii i złote kawałki dorsza. Wszystko polać sosem i odsypać oliwkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz