Składniki:
4 filety z dorsza ok 500g
30g ryżu białego długo ziarnistego
1 szklanka mąki
2 jaja
1/2 mleka
1 pęczek koperku
1 pęczek koperku
1 cytryna
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Rybę umyć i oczyścić. Pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Skropić sokiem z połowy cytryny, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSbC-bseFEYDFpXqPwiFhjKXA9h7qJU67Mi5DU0dueB0EmEI9P3J-f0P6I7ew0NFZkjexasXYEqzqngtfh7dhSWhpTyVHzOjakLz2lk7dcc9VPdVpacwQ4XLE8BEkHlyNnzzgLep2xHveg/s1600/Lomogram_2014-11-24_08-32-32-PM+kopia.jpg)
Ciasto na panierkę:
Ugotować ryż. Do dużej misy wbić jajka i roztrzepać je z mlekiem. Mieszając dodawać mąkę do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać pęczek posiekanego koperku i ugotowany ostudzony ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Konsystencja musi być zwarta i dość gęsta. Rozgrzać głęboką patelnię z dużą ilością oleju.
Wyciągać na ręczniki papierowe, aby odsączyć olej, i podać na ulubiony talerz dodając ćwiartki cytryn!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz