Składniki:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
500 g passaty pomidorowej
1 puszka krojonych pomidorów w puszce
1 duża marchewka
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebula
kilka gałązek świeżego tymianku
1 czubata łyżeczka cząbru
1 płaska łyżeczka kminku
2 suszone papryczki chili peperoncini
1 czubata łyżka cukru
sól
pieprz
Do podania:
jogurt naturalny
koperek
Przygotowanie:
Zagotować około pół litra wody i wsypać soczewicę. Kiedy zmięknie i znacznie zwiększy swoją objętość dodać passatę pomidorową i pomidory z puszki. Doprawić sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem, Dodać pokrojoną w plasterki marchew oraz oberwane listki tymianku i cząber suszony. Ustawić na małym ogniu i ponownie zagotować.
Czosnek posiekać w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulę razem z plasterkami czosnku. Przełożyć bezpośrednio do zupy.
Gotować razem do miękkości marchewki, Na koniec dodać pokruszone papryczki peperoncini oraz kminek. Doprawić cukrem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Podać na talerzu z łyżką jogurtu naturalnego oraz spor ilością posiekanego koperku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz