Składniki:
(dla 2 osób)
2 nieduże filety z kurczaka
1/2 papryki
1 pomidor malinowy
2 marchewki
1 cukinia
świeży tymianek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
oliwa z oliwek
1/2 szklanki kaszy pęczak
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem, dodać słodką paprykę, curry i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skropić oliwą z oliwek i wymieszać,
Kaszę zalać zimną wodą w stosunku 1:2 i ustawić na ogniu. Doprawić do smaku. Gotować maksymalnie 15 minut. w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Po tym czasie przykryć i odstawić do momentu podania. Kasza w tym czasie wchłonie cała pozostałą wodę i dodatkowo napęcznieje.
Rozgrzać w woku odrobinę oliwy. Przełożyć mięso, delikatnie obsmażyć, dodać pokrojoną marchew i paprykę. Obsypać listkami tymianku. Dusić pod przykryciem kilka minut. Pod koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora.
Pokrojoną w plastry lub półplastry cukinię podsmażyć bez tłuszczu na patelni grillowej lub dołożyć bezpośrednio do woka.
Na talerze wyłożyć przemieszaną wcześniej kaszę, mięso z warzywami i grillowaną cukinię, Całośc obsypać listkami tymianku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz