Składniki:
2 jajka
garść świeżych liści szpinaku
kawałek sera pleśniowego
1 łyżka jogurtu greckiego
2-3 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz kolorowy
orzchy (u mnie prażone, solone migdały, orzechy włoskie, pistacje)
czerwone wiogrona
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka wymieszać z jogurtem i pokruszonym serem (ilość według upodobań). Dodać liście szpinaku, doprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i wymieszać.
Połączyć delikatnie ze soba obie masy, dodac mąkę (najlepiej przesiać bezpośrednio do miski) i wymieszać. Patelnię posmarować tłuszczem i wyłożyć masę. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać koniecznie z czerwonymi/różowymi winogronami. Oprószyć pokruszonym serem i siekamymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie skropić oliwą.
Smacznego!
To wygląda naprawdę smakowicie! I zdrowo :)
OdpowiedzUsuń