Składniki:
(dla 2 osób)
(dla 2 osób)
na mus:
1/2 selera
1 pietruszka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
mała szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżeczki chrzanu ostrego
1 łyżka jogurtu naturalnego
500 g filetu z łososia
świeżo , grubo mielony pieprz
sól
sok z cytryny
gałązki tymianku oliwa z oliwek
liście szpinaku 1/2 opakowania
1 duży ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub boczku wędzonego
siekane orzechy nerkowca
Przygotowanie:
Seler i pietruszkę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w rondelku, na oliwie do uzyskania złotej barwy, następnie zaleć wodę do poziomu warzyw, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Zmiksować na gładki mus. Ustawić na małym ogniu i dodać chrzan (jeśli chrzan nie jest wystarczająco intensywny w smaku, do musu należy dodać sok z cytryny). Zgasić ogień i dodać jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem bądź cukrem.
Łososia umyć, osuszyć i pokroić na porcję, Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, grubo mielonym pieprzem i listami tymianku. Nasmarować oliwą z oliwek i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć ok 3 minuty z każdej strony.
Plastry szynki szwarcwaldzkiej pokroić w paski i ułożyć na patelni. Podsmażać po 1,5 minuty z jednej i drugiej strony do uzyskania chrupiących chipsów. Pod koniec prażenia dodać odrobinę masła. Zdjąć chipsy a na tę samą patelnie wyłożyć posiekany w cienkie plasterki czosnek i po minucie dołożyć liście szpinaku. Skropić oliwą z oliwek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Szpinak podsmażać kilka minut, tak aby liście złapały temperaturę i zmieniły swoją strukturę. Skropić sokiem z cytryny.
Na talerz wyłożyć szpinak i mus. Częściowo na musie ułożyć filet z łososia. Na wierzch ułożyć chipsy z szynki i wszystko obsypać siekanymi orzechami nerkowca i świeżo mielonym pieprzem. Łososia obficie skropić sokiem cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz