Składniki:
2 kg
skrzydełek z kurczaka
3 ząbki czosnku
2
cm kawałek imbiru
3,5 łyżki sosy sojowego ciemnego, gęstego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki octu balsamicznego
1,5 czubatej łyżki miodu
2,5 łyżki sosu śliwkowego Woh Hup
2 łyżki sosu słodkiego chili
2
łyżeczki przyprawy 5 smaków
do
podania:
cytryna
natka
pietruszki
papryczka
chilli
makaron
sojowy
Przygotowanie:
Skrzydełka
umyć, osuszyć i podzielić na trzy części, w miejscach stawów, ciąć pewnym
ruchem równo po przekątnej każdego zgięcia. Najmniejsza część z każdego
skrzydełka nie będzie potrzebna, resztę przełożyć do garnka z letnią wodą i zagotować.
Gotować 15 minut.
W
tym czasie przygotować składniki do sosu. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet
balsamiczny, i przyprawę 5 smaków. Bardzo drobno posiekać imbir i czosnek.
Do
woka wlać olej i wrzucić posiekany imbir, podsmażać ok minuty, uważać żeby nie
spalić, dorzucić posiekany czosnek, następnie wyjąć prosto z wody
skrzydełka do woka. Podsmażać do uzyskania złotej skórki na mocnym ogniu.
Zalać
sosem przygotowanym wcześniej i energicznymi ruchami, podrzucać skrzydełka na
patelni w celu równomiernego pokrycia sosem (uważać aby podczas przygotowywania
skrzydełek zbyt mocno nie mieszać ich łyżką, ponieważ są dość delikatne i
mogłyby się rozpaść). Przykryć i dusić na zmniejszonym ogniu 8 minut. Dodać
resztę składników (sos śliwkowy, miód, słodki sos chili) i jak wcześniej podrzucać
celem wymieszania co jakiś czas przez kolejne kilka minut, nie przykrywać.
Podsmażać do uzyskania złotej skorupki, uważać żeby zbytnio nie przypalić sosu.
Podawać
z ryżem lub makaronem sojowym, kiełkami, świeżą sałatką lub kapustką pak choi
(przepis tu http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2014/12/rozmarynowe-grilowane-fileciki-z.html)
Danie
podać skrapiając całość sokiem z cytryny, posypując siekaną papryczką chili i
natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz