Składniki:
1/3 selera
2 pietruszki
1 ziemniak
8 cebul
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki śmietany
1 łyżka cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka sosy worcester
parmezan
gałązka świeżego tymianku
4 grzanki:
2 kromki ciemnego pieczywa
4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w grubą kostkę i włożyć do garnka z nieprzywierającym dnem i delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek do uzyskania złotej barwy. Następnie zalać wodą 2-3 cm ponad warzywa, dodać listek laurowy, doprawić solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać łyżeczkę masła. Wyjąc listek laurowy i zmiksować na gładką, aksamitną masę. Doprawić cukrem solą, pieprzem, sosem worcester i zabielić śmietaną, która nada koniecznej kwasowości.
Ukroić grubą kromkę ciemnego pieczywa, posmarować masłem i wykroić słupki. Owinąć szynką szwarcwaldzką i ułożyć na patelni grlillowej. Podsmażać do zezłocenia się szynki.
Zupę podawać dodatkowo z łyżeczka śmietany świeżo zmielonym pieprzem, gałązką świeżego tymianku i startym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz