Składniki:
3 marchwie
2 pietruszki
1/3 selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
700 g passaty z pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
1 listek laurowy
sól
pieprz
Do podania:
śmietana
świeży tymianek
Przygotowanie:
Warzywa umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek w nieprzywierającym garnku. W drugiej kolejności dodać obrany ząbek czosnku w całości i obraną pokrojoną w ćwiartki małą cebulę. W momencie kiedy warzywa nabiorą złotej barwy, dolać wody centymetr ponad warzywa. Dodać listek laurowy sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąc listek laurowy i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać passatę pomidorową, chwilkę gotować i ponownie zmiksować na gładki krem. Doprawić cukrem, miodem, solą, pieprzem do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną, świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz