Składniki:
2 filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
oliwa z oliwek
1 bakłażan
1 cukinia
3 małe czerwone cebule
2 gałązki pomidorków koktajlowych
1 łyżka kaparków
2/3 szklanki czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżeczka bazylii suszonej
2 łyżki cukru
sól
pieprz
oliwa z oliwek
250 g makaronu pappardelle
natka pietruszki
1. Filety z kurczaka umyć osuszyć i pokroić pod kątem w dość grube plastry. oprószyć solą, pieprzem, oregano i świeżym tymiankiem. Przecisnąć przez praskę, bezpośrednio na mięso 1 ząbek czosnku. Wszystko skropić oliwą z oliwek i odstawić na kilka minut (najlepiej na pół godziny)
2. Nastawić duży garnek z osoloną wodą, na makaron.
3. Bakłażana i cukinie umyć i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. W woku rozgrzać oliwę i ułożyć ćwiartki cebuli i 2 całe ząbki czosnku w łupinach. Po kilku minutach dołożyć pokrojonego bakłażana i cukinię. Co jakiś czas podrzucać patelnią i podlewać oliwą z oliwek (bakłażan bardzo szybko chłonie tłuszcz). Dodać pomidorki koktajlowe Smażyć do lekkiego zrumienienia, warzywa powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Pod koniec dołożyć kaparki i oliwki. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Oprószyć solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
4. W rondelku z nieprzywierającym dnem lub na małej patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekaną szalotkę i pokrojony w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki, wino, cukier, bazylię, sól i pieprz. Zredukować sos na małym ogniu, powinien być dość gęsty.
5. Włożyć makaron do wody i gotować według instrukcji na opakowaniu.
6. Na dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek usmażyć na złoty kolor fileciki z kurczaka.
7. Makaron rozłożyć na talerze, wyłożyć sos, następnie podsmażone warzywa. Wszystko obsypać natką pietruszki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz