200 g świeżego jarmużu
1 pierś z kurczaka
2 plastry szynki szynki wędzonej szwarcwaldzkiej
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
pieprz kolorowy
sól
1 łyżeczka cząbru
świeże oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka przygotować według przepisu:
http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/01/jogurtowe-filety-z-kurczaka.html
http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/01/jogurtowe-filety-z-kurczaka.html
W czasie pieczenia filetów z kurczaka, przygotować pozostałe składniki sałatki.
Zagotować osoloną wodę w garnku. Do wrzącej wody dodać łyżeczkę cukru i włożyć jarmuż. Gotować około 3 minut.
Na patelni podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, porwaną na kawałki szynkę szwarcwaldzką. Tak aby uzyskać chrupiące chipsy. Jarmuż dokładnie odsączyć i przełożyć na patelnię skrapiając odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażyć podrzucając około 2-3 minut. Zdjąć z patelni bezpośrednio na talerz.
Na jarmuż wyłożyć odsączoną fasolę. Kurczaka odwinąć z folii i pokroić pod kątem w dość cienkie plastry. Ułoćyć mięso na sałatce, na wierzch ułożyć chrupiące chipsy z szynki.
Druga połowę jogurtu wymieszać z przeciśniętym przez praskę 1 małym ząbkiem czosnku, łyżeczką soku z cytryny, solą i pieprzem do smaku i łyżeczką cukru. Polać sałatkę jogurtowym sosem. Całość podawać z chlebowymi paluchami.
Smacznego!
moja faworytka... jadłbym ją codziennie! :)
OdpowiedzUsuń:) :) Ciesze się!
OdpowiedzUsuń