Składniki:
(na 4 osoby)
270 g muszli lumaconi
2 średniej wielkości piersi z kurczaka ok 500 g
6 pomidorów suszonych
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
świeży tymianek
1 łyżka curry
1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
200 g kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczek oregano
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
Beszamel:
70 g masła
75 g mąki
300 ml mleka
sól
pieprz
tarty parmezan
1 duża cukinia
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko twardy, sprężysty! Po ugotowaniu skropić oliwą z oliwek.
Piersi z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę, obsypać curry, papryką, solą i pieprzem, przecisnąć przez praskę czosnek i skropić oliwą z oliwek, obsypać listkami świeżego tymianku. Przemieszać i odstawić na 10 min.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na bardzo cienki plastry, można za pomocą łopatki do sera.
Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Podsmażać z obu stron po ok 4 minuty.
Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć kilka minut do uzyskania złotej barwy. Pod koniec dołożyć posiekane suszone pomidory. Śmietanę rozrobić z łyżką wody przegotowanej, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem i oregano. Dodać do kurczaka i wszystko wymieszać. Po 2 minutach wyłączyć gaz. (rozrobioną śmietaną można również polać już gotowe nafaszerowane muszelki)
Plastry szynki pokroić w drobne paski.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub masłem ułożyć muszle i wlać do każdej sos z kurczakiem i pomidorami. Całość posypać pokrojoną szynką.
Przygotować beszamel. Rozpuścić masło, dodając powoli w partiach mąkę, następnie mleko, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Kiedy masa wchłonie całkowicie mleko, doprawić solą, pieprzem do smaku.
Na muszlach rozłożyć beszamel, na wierzch zetrzeć parmezan.
Wstawić na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 'C.
Podawać z grillowaną cukinią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz