2014/12/14

ROZMARYNOWE, GRILOWANE FILECIKI Z KURCZAKA Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI I PAK-CHOI!



Składniki:
3 filety z kurczaka
garść suszonych śliwek
1 pomarańcz
3 gałązki rozmarynu
1 kapustka pak-choi
ryż biały
czosnek granulowany
mały kawałek imbiru
świeżo mielony pieprz
sól
sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Mięso:
Filety z kurczaka pokroić w 1,5 cm plastry, ułożyć na płasko na talerzu, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym, dodać listki z gałązek rozmarynu i posiekane suszone śliwki, wszystko skropić oliwą z oliwek i ostawić do lodówki na min 30 min.
Dodatki:
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pomarańczę obrać i "odfiletować" cząstki, ułożyć na patelni skropić sokiem który wyciekł przy obróbce i podgrzać, po kilku minutach dodać łyżkę przygotowanego sosu z łyżeczką miodu i 1/4 łyżeczki posiekanego drobno imbiru. Podsmażać do uzyskania złotego koloru.
Kapustkę pak-choi przekroić wzdłuż i umyć, gotować na parze 10 min.
Kurczaka usmażyć na patelni grillowej razem ze śliwkami i rozmarynem, ułożyć na talerzu razem z pomarańczami i kapustką, którą należy polać pozostałym sosem i posypać siekanymi orzechami nerkowca/ziemnymi. Podawać z ryżem


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz