2015/01/30

JOGURTOWE FILETY Z KURCZAKA!

Delikatne, aromatyczne, beztłuszczowe i bardzo soczyste!
Tak przygotowane filety z kurczaka idealnie nadają się jako dodatek do sałatek, przystawek, tart i kanapek. 


Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 mały jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka grubo utłuczonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka cząbru
1 łyżka posiekanych listków oregano
sól

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na dwa plastry. Oprószyć solą. W misce wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku, cząbrem i posiekanymi listkami oregano i 1 łyżeczką grubo utłuczonego kolorowego pieprzu. Do powstałej marynaty włożyć filety i odstawić przynajmniej na 30 minut lub najlepiej zamarynować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 
Piekarnik nagrzać do 190'C. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, takiej wielkości, aby można było zawinąć w nie pojedynczo filety z kurczaka. Każdy filet ułożyć na środku folii i wyłożyć po połowie pozostałej marynaty. Filety zawinąć dokładnie i szczelnie, brzegi zawijając do góry aby zapobiec wypłynięciu płynu. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. Wyjąc, odwinąć z folii i kroić ostrym nożem na przykład pod kątem w dość cienkie plastry. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz