BURGERY
Składniki:
Mięso na burgery (8-10 burgerów)
1,2 kg wołowiny
2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 jajko
4 łyki sosu sos Worcestershire
2 łyżki słodkiej musztardy kremskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 cebulka szalotka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso zmielić dwukrotnie przez maszynkę o największych oczkach. Wymieszać z bardzo drobno posiekaną szalotką i natką pietruszki, przyprawami, sosem Worcestershire i jajkiem. Wszystko wyrobić rękoma na jednolita masę. Rozgrzać bardzo mocno patelnię grillową.
Zwilżyć dłonie, nabrać odmierzoną ilość mięsa i przerzucać szybko z ręki do ręki, aż masa odpowiednio uformuje się w dość ścisłą kulę. Następnie uformować kształt burgera, o grubości min. 2 cm. Ułożyć na patelni grillowej i smażyć 2 minuty, następnie odrócić i smażyć kolejne 2 minuty, po tym czasie obracać co minutę aż do uzyskania preferowanego przez siebie stopnia wysmażenia
Burger "Classic"
dodatki "Burger Classic"
boczek wędzony przesmażony na patelni grillowej na chrupiący, falisty bekon
sałata lodowa
czerwona cebula
duży pomidor malinowy pokrojony w grube plastry
ser topiony w plastrach
ogórki konserwowe pokrojone w plastry
klasyczny sos: majonez-ketchup-musztarda
bułka z sezamem
Burger "Włoska Robota"
dodatki do burgera "Włoska Robota"
bułka typu ciabatta
szynka bresaola
ser mozzarella w zalewie
duży pomidor malinowy pokrojony w grube plastry
duży pomidor malinowy pokrojony w grube plastry
oliwki czarne
rukola
sos: musztarda, oliwa z oliwek, ocet winny, miód, bazylia suszona, sól, pieprz
dodatkowo bułki posmarowane obficie majonezem
Burger "Zbój z Gór"
dodatki do burgera "Zbój z Gór"
bułka z sezamem
sałata masłowa
boczek wędzony przesmażony na patelni grillowej na chrupiący, falisty bekon
ser wędzony (np oscypek)
ser camembert
konfitura z żurawiny
dodatkowo bułki posmarowane obficie majonezem
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz