Składniki:
(dla dwóch osób)
1 nieduży brokuł
1 duża marchewka lub dwie małe
1 duża pietruszka lub dwie małe
1/2 szklanki kaszy pęczak
oliwa z oliwek
1 łyżeczka curry
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny
sok z cytryny
1 nieduży filet z kurczaka
sól
sól
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
Do podania:
jogurt naturalny
ostra pasta paprykowa
liście bazylii
Do podania:
jogurt naturalny
ostra pasta paprykowa
liście bazylii
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do zimnej, osolonej wody, w stosunku 1:2, zagotować, po 20 minutach wyłączyć gaz, przykryć i odstawić na około 10-15 minut aby kasza wchłonęła całą pozostałą wodę.
Zagotować wodę w garnku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Brokuła umyć, podzielić na mniejsze części i wrzucić o wrzącej wody, gotować około 3-5 minut.
Marchew i pietruszki umyć, obrać i pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i dołożyć warzywa. Oprószyć mała ilością soli, pieprzu i curry.
Podsmażać do uzyskania złotego koloru.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż, na dwa płaty. Oprószyć solą i obsypać obficie curry i słodką papryką, tak aby przyprawy pokryły całą powierzchnię mięsa. Rozsunąć warzywa znajdujące się na patelni i dołożyć filety. Ząbek czosnku pokroić w cienkie plasterki i dołożyć na patelnię. Ewentualnie podlać oliwą z oliwek. Mięso obrócić na drugą stronę Brokuła wyjąć z wody i bezpośrednio dołożyć na patelnię. Podsmażać całość kilka minut.
Kaszę przemieszać i przełożyć do miski, dodać warzywa, filety z kurczaka pokroić ostrym nożem w plastry i ułożyć na wierzchu. Całość skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podać ze słuszną porcją jogurtu naturalnego opcjonalnie wymieszanego z ostrą pastą paprykową. Obsypać posiekanymi liśćmi bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz