2015/10/19

GLAZUROWANY KURCZAK TERIYAKI!




Składniki:
(dla 3-4 osób)

3 filety z kurczaka
marynata:
2 łyżki sosu gęstego Teriyaki 
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego, gęstego
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka ziaren sezamu 
świeżo zmielony czarny pieprz
2 ząbki ząbek czosnku

do podania:
mix sałat
truskawki
orzechy nerkowca
biały ryż


Przygotowanie:

W dużej misce umieścić wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo zmielony pieprz. 
Filety z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w plastry i włożyć do marynaty. Dobrze wymieszać i odstawić na około 10 min.
Na rozgrzaną patelnię wykładać kawałki mięsa z odrobiną marynaty. Smażyć już bez użycia tłuszczu. Pod koniec za sprawą karmelizowanego miodu powstanie błyszcząca intensywna w smaku glazura.
Na talerzu ułożyć garść sałat, na niej połówki truskawek i orzechy nerkowca, polać odrobiną sosu Teriyaki i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wyłożyć ryż i kawałki kurczaka, oprószyć uprażonym na suchej patelni sezamem!
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz