2016/01/19

TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SOSEM JOGURTOWO-SEROWYM!



Składniki:
(dla 2 osób)

2 filety z kurczaka
dwie duże garście świeżych liści szpinaku
dwa ząbki czosnku
czubata łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki miodu
jogurt grecki (5 czubatych łyżek)
1 łyżeczka octu winnego
mały kawałek sera pleśniowego (np gorgonzola)
sól
świeżo milelony pieprz
oliwa z oliwek

makaron tagliatelle (pełnoziarnisty)

Przygotowanie:
Makaron ugotowac wg zaleceń. Mięso umyś i oczyścić. Filety pokroić w półcentymetrowe plastry. Przyprawić kolendą, czosnkiem granulowanym (może być zwykły), solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnie grillową. Smażyć filecki do złotego koloru z obu stron. Pod koniec dodać pół łyżeczki miodu na patelnie. 
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić jeden rozgnieciony ząbek czosnku i dołożyć liście szpinaku. Nie mieszać, raczej jeśli to konieczne przełożyć na drugą stronę. Smażyki kilka około 3 minut.
W małym rondelku podrzać jogurt (nie gotować) dodać ocet, łyżeczkę miodu, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać podzielony na kawałeczki ser pleśniowy (ilość według upodobań)
Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem. Wyłożyć na środek liście szpinaku i złote fileciki kurczaka. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz