2016/03/08

SAŁATKA Z CZERWONYM RYŻEM!


Składniki:
(dla 2 osób)
100 g czerwonego ryżu
1/2 opakowania roszponki
garść rzodkiewek
1/2 pęczka natki pietruszki
czarne oliwki
parmezan
kiełki brokuła
pestki dyni
sos:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
ocet winny (miodowy)
sok z cytryny
miód
sól
pieprz
do podania: paluchy chlebowe (u mnie oliwkowe)


Przygotowanie:

Ryż ugotować według zalecań na opakowaniu. Wyłożyć na talerze, dodać roszponkę, pokrojone rzodkiewki, oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Na wierzchu ułożyć kiełki. Ser pokroić bądź pokruszyć na talerz. Składniki dressingu wymieszać ze sobą w proporcjach "do smaku". U mnie 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, jedna łyżka octu winnego, łyżeczka soku z cytryny, 1 czubata łyżeczka miodu, sól i pieprz. Wszystko polać sosem i oprószyć pestkami dyni i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami, pieczywem lub paluchami chlebowymi!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam dania z ryżem, ale z czerwonym jeszcze nie próbowałem.
    Dziękuję za przepisy na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń