2015/11/14

DUSZONE UDKA Z KURCZAKA Z JABŁKAMI!


Składniki:
(dla 4 osób)
550 g luzowanych udek kurczaka bez skóry
2 jabłka
1 duża cebula
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
mix sałat
pomarańcza
rodzynki
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
1 szklanka kaszy pęczak

Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę, jabłka w ósemki. Dołożyć do mięsa, podlać odrobiną zimnej wody, przykryć i dusić około 40 minut. Na koniec wlać wino (jeśli używamy i miód) Odparować sos. 
Kaszę pęczak zalać zimną wodą w stosunku 1:2 gotować do momentu aż wchłonie całą wodę, zdjąć z palnika, przykryć i odstawić do napęcznienia.
Na talerz wyłożyć garść sałat, skropić oliwą i octem balsamicznym. Ułożyć "odfiletowane" cząstki pomarańczy i obsypać sparzonymi rodzynkami. Wyłożyć kaszę i mięso z duszonymi jabłkami. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz