2015/11/17

FRITTATA ZE SZPINAKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I WĘDZONĄ MAKRELĄ!

Mały, szybki omlet z pysznymi dodatkami! Idealny na obiad, ciepłą kolacje czy posiłek potreningowy! Zamiast makreli możemy użyć wędzonego pstrąga lub łososia a zamiast gorgonzoli sera camembert lub feta! Pełna dowolność!


Składniki:
(dla 1 osoby)
1 jajko
1/3 szklanki mleka
kawałek sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)
garść liści szpinaku
kawałek wędzonej ryby (makrela, pstrąg, łosoś)
sól
pieprz
tymianek

Przygotowanie:
Jaja roztrzepać w misce, dodać mleko, garść liści szpinaku i część pokrojonego w plastry sera pleśniowego. Lekko oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzać małą patelnię i odrobinę masła. Wylać masę jajeczną i pozwolić się jej ściąć od spodu. Następnie ułożyć na powierzchni resztę sera. Można odginać już ścięte brzegi tak aby jeszcze płynna masa wlała się bezpośrednio na patelnię. Czas smażenia frittaty zależny jest od wielkości patelni, mocy ognia pod nią. Na ostatnie kilka minut przykryć patelnię pokrywką. W momencie kiedy masa całkowicie się zetnie, wyłączyć palnik i ułożyć na wierzchu pokrojone pomidory, kawałki wędzonej ryby. Podawać z chlebem żytnim i sałatką.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetna! Rewelacyjna! Doskonała kolacja! Dla mnie kolacja jest nie lada wyzwaniem. Umiejętność pogodzenia wilczego apetytu, który jak bumerang odzywa się wieczorem, zdrowego rozsądku i konieczności zjedzenia czegoś co zaspokoi głód do rana jest nie lada wyzwaniem. Ten przepis jest wspaniały. Proste, smaczne i treściwe jedzonko :D Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dostałam właśnie od Ciebie porządnego motywującego kopniaka do dalszego działania:)!! Fakt, wieczorowa pora niesie ze sobą różne wyzwania i pokusy;) Cieszę się ze smakowało! Serdecznie pozdrawiam, polecam się na przyszłość i pięknie dziękuję za komentarz!

      Usuń