2015/04/02

DUSZONE UDKA KURCZAKA Z JABŁKAMI, SUSZONYMI ŚLIWKAMI I ŻURAWINĄ!




Składniki:
(dla 3-4 osób)
2 ćwiartki kurczaka
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
grubo tłuczony pieprz kolorowy
1 listek laurowy

1 duże jabłko
2 czerwone małe cebule
garść suszonych śliwek
2 łyżki konfitury z żurawiny

do podania:
makaron orkiszowy
sałata rzymska z jogurtem naturalnym

Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą, grubo tłuczonym pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w przyprawie curry, słodkiej papryce i obficie obsypać mieszanką ziół prowansalskich, Skropić oliwą z oliwek i wetrzeć powstała marynatę w mięso. Odstawić na 20 minut.
Jabłka umyć (lecz nie obierać) i  pokroić w ósemki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i ułożyć ćwiartki kurczaka skórą do dołu. Gdy się zrumieni obrócić na druga stronę i podsmażać kilka minut. Ułożyć w okół mięsa pokrojone jabłka, cebulę i śliwki, podlać odrobina wody, dodać listek laurowy i przykryć. Dusić na małym ogniu około 45 minut kilka razu obracając mięso w tym czasie. Pod koniec dodać dwie łyżki konfitury z żurawiny i dusić jeszcze chwilkę aż się rozpuści i wymiesza z sosem.
Podawać można kawałki mięsa w całości lub samo mięso oddzielone od kości i skóry na przykład z makaronem orkiszowym i sałatą rzymską wymieszaną z jogurtem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz