2015/04/02

AROMATYCZNE FILECIKI Z KURCZAKA Z POMARAŃCZAMI, ORZECHAMI I SEZAMEM!


Składniki:
(dla 2 osób)
2 filety z piersi kurczaka
marynata:
1 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki sosu sojowego gęstego, ciemnego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka curry
opcjonalnie drobno posiekane 1/2 papryczki chili
1 czubata łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz 

1 marchewka
1 duża pomarańcz
1 łyżka sezamu
garść orzechów włoskich
liście sałaty lodowej
opcjonalnie rukola

Przygotowanie:
W misce przygotować marynatę. Wymieszać płynne składniki, dodać przyprawę 5 smaków, curry i mieloną kolendrę. Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir bardzo drobno posiekać i dodać do marynaty. 
Filet z piersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w plastry. Ułożyć w misce w której znajduje się marynata, oprószyć świeżo mielonym pieprzem, małą szczyptą soli i opcjonalnie dodać posiekana papryczkę chili, Wymieszać i odstawić przynajmniej na 30 minut.
Marchew obrać i posiekać w drobne słupki.
Rozgrzać patelnię i umieścić mięso wraz z całą marynatą. Po kilku minutach obrócić kawałki mięsa. Dodać pokrojona marchew i dusić pod przykryciem około 7 minut od czasu do czasu podrzucając.
W między czasie na suchej patelni uprażyć orzechy i sezam. Odfiletować ostrym nożem cząstki z jednej dużej pomarańczy.
Kawałki kurczaka z powstałym sosem podawać na sałacie lodowej, z cząstkami pomarańczy i rukolą. Obsypać uprażonymi orzechami włoskimi i sezamem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz