2015/05/25

FRITTATA Z CUKINIĄ, POMIDORAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM!




Składniki:
(dla 3-4 osób)
8 jaj
2 łyżki jogurtu naturalnego
30 g sera feta
1 pomidor malinowy
1/3 szklanki czarnych oliwek
1/2 cukinii
3 plastry wędzonego łososia
szczypior dymki
sól
pieprz
oregano
sałata lodowa
jogurt naturalny

Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w dość grube półplastry. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i zrumienić z obu stron.
Jaja roztrzepać w misce, dodać jogurt naturalny, garść posiekanego szczypioru i pokrojony kostkę ser feta. Lekko oprószyć solą, pieprzem i oregano. Rozgrzać dużą patelnię i odrobinę masła. Wylać masę jajeczną i pozwolić się jej ściąć od spodu. Następnie należy ułożyć na powierzchni kawałki cukinii. Można odginać już ścięte brzegi tak aby jeszcze płynna masa wlała się bezpośrednio na patelnię. Czas smażenia frittaty zależny jest od wielkości patelni, mocy ognia pod nią. Na ostatnie kilka minut przykryć patelnię pokrywką. W momencie kiedy masa całkowicie się zetnie, wyłączyć palnik i ułożyć na wierzchu pokrojone pomidory, kawałki wędzonego łososia i oliwki. Całość obsypać posiekanym szczypiorem dymki. 
Podawać z sałatą lodową wymieszaną z jogurtem naturalnym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz