2015/05/24

KASZA JAGLANA Z KURCZAKIEM DUSZONYM Z PAPRYKĄ POMIDORAMI!



Składniki:
(dla 2 osób)
1 duży filet z kurczaka
1 czubata łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek

1 papryka czerwona
1 marchew
kiść pomidorków koktajlowych
czubata łyżeczka miodu

1/2 szklanki kaszy jaglanej
sałata masłowa
jogurt naturalny
koperek

Przygotowanie:
Flet z kurczaka oczyścić, umyć  osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oprószyć, solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Polać oliwą z oliwek i wymieszać. Odstawić na kilka minut do zamarynowania.
Kaszę sparzyć trzykrotnie wrzątkiem aż woda przestanie być mętna, Ostatecznie zalać wodą w stosunku 1:2 i zagotować. Gotować na małym ogniu do miękkości. Podlać wodą w razie potrzeby. Na koniec wyłączyć palnik pod garnkiem, przykryć i odczekać do momentu podania aż kasza wchłonie całą wodę i odpowiednio napęcznieje.
Rozgrzać wok. Paprykę i marchew pokroić w cienie paski. umieścić w woku i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać zamarynowane kawałki kurczaka, zezłocić. Podrzucić kilka razy energicznie patelnią aż wszystko dokładnie się wymiesza. Dusić około 7 minut. Pod koniec dodać całe pomidorki i polać całość cienką strużką modu. Wymieszać. Podawać z kaszą i sałatą masłową wymieszaną z jogurtem naturalnym. Całość obsypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz