2015/05/06

PŁATKI RYŻOWE NA MLEKU Z GORĄCYM SOSEM Z MALIN!



Składniki:
(dla 2 osób)
7 łyżek płatków ryżowych
3/4 szklanki mleka
pełna szklanka malin (ja użyłam mrożonych)
1 banan
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Potrzebne będą dwa rondelki. W jednym zagotować 1,5 cm wody, do drugiego przełożyć maliny, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić do całkowitego rozmrożenia (w tym czasie mieszać od czasu do czasu - owoce wówczas się rozdrobnią i dzięki temu powstanie sos) Kiedy sos będzie dość jednolity dodać miód, wymieszać i odstawić.
Do gotującej się wody wsypać płatki i mieszać energicznie, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (kilka minut), następnie wlać mleko, podgrzewać 2-3 minuty, wyłączyć palnik pod rondelkiem, przykryć i odczekać chwilkę. 
Płatki przełożyć do miseczek. Dodać pokrojonego w plastry banana i polać gorącym jeszcze sosem z malin.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz