2015/06/12

KASZA JAGLANA NA MLEKU Z GRUSZKĄ I BAKALIAMI!


Składniki:
(dla 2 osób)
1/2 szklanki kaszy jaglanej zwykłej
1/2 szklanki mleka
1 gruszka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i sparzyć wrzątkiem dwukrotnie (aż woda przestanie być mętna). Następnie zalać wrzątkiem w stosunku 1:2 i gotować na małym ogniu aż zmięknie, napęcznieje, i wchłonie znaczną część wody, wtedy zalać mlekiem. Gotować kilka minut, wyłączyć gaz i pozostawić do momentu podania pod przykryciem. 
Przełożyć kaszę do miseczek, na wierzchu ułożyć pokrojoną gruszkę i obsypać bakaliami i cynamonem. Na koniec polać całość cienką strużką miodu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz