2015/06/23

PIECZONA RYBA Z KASZĄ PĘCZAK I WARZYWAMI!



Składniki:
(dla 2 osób)
400-500 g ryby świeżej lub mrożonej (filet lub płat ze skórą) łosoś, pstrąg, mintaj, morszczuk, tilapia..
1/2 szklanki kaszy pęczak
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 cukinii
6 zielonych szparagów
1 czerwona cebula
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
zioła prowansalskie
tymianek
sól
świeżo mielony pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Kaszę pęczak wsypać do rondelka, zalać zimną wodą w stosunku 1:2. Doprawić solą. Ustawić na ogniu, gotować (bez przykrycia) prawie do miękkości. (około 10 minut) W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Zdjąć z ognia w momencie kiedy kasza wchłonie prawie cały płyn. Następnie przykryć i odstawić na około 10-15 minut (do momentu podania) kasza wówczas napęcznieje.
W drugim garnku zagotować wodę (z dodatkiem łyżeczki cukru) na szparagi.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Przygotować brytfankę lub naczynie żaroodporne. Filety, umyć, osuszyć, ułożyć płasko na desce, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Obtoczyć dokładnie w powstałej marynacie. Posiekać w cienkie plasterki jeden ząbek czosnku. Przygotować arkusz folii aluminiowej. Ułożyć po środku kawałki ryby, na nich posiekany czosnek i dokładnie, szczelnie zawinąć całość i przełożyć do brytfanki. Wstawić do pieca na około 15-20 minut (w zależności od grubości kawałków)
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Marchew, pietruszkę i cukinię pokroić w półplasterki i umieścić na patelni,  Doprawić solą, pieprzem i mieszanką ziół prowansalskich. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Lekko zrumienić często mieszając.  Pod koniec dodać miód, musztardę i posiekany koperek. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kilka minut na małym ogniu. 
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 3-5 minut.
Rybę wyjąć z pieca, otworzyć "pakiecik" z folii aluminiowej i podzielić mięso na mniejsze kawałki. Kaszę przemieszać. Szparagi odcedzić z wody.
Na talerze wyłożyć szparagi, kaszę, duszone warzywa i mięso ryby podzielone na kawałki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz