2015/03/23

MAKARON RYŻOWY Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM, WIEPRZOWINĄ I SOSEM HOISIN!


Składniki:
(dla 4 osób)
250 g krewetek królewskich
1 filet z piersi kurczaka
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa 
1 duży pęczek natki pietruszki
3 cebule dymki (sam szczypior)
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
garść orzechów nerkowca
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżki curry
2 łyżki sosu sojowego ciemnego, gęstego
1 łyżka masła
olej sezamowy
oliwa z oliwek

sos hoisin:
4 łyżki sosu sojowego ciemnego, gęstego
2 łyżki masła orzechowego
1 czubata łyżka miodu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego

Do podania:
sok z cytryny
makaron ryżowy (opakowanie, około 200 g)
liście sałaty lodowej
dymka/natka pietruszki/liście kolendry
kiełki
sezam

Przygotowanie:
Natkę pietruszki, 2 ząbki czosnku, chili i szczypior dymki drobno posiekać. Paprykę pokroić w kilkucentymetrowe cienkie paski.
Przygotować sos hoisin: W rondelku ustawionym na małym ogniu, wymieszać wszystkie składniki sosu i energicznie łączyć je ze sobą za pomocą trzepaczki. Kiedy sos stanie się gładki i gęsty, zdjąć z ognia.
Krewetki, filet z piersi kurczaka i polędwiczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Polędwiczkę i filet kurczaka pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Kawałki polędwiczki rozłożyć na desce na płasko i oprószyć 1 łyżką kolendry, curry, świeżo zmielonym pieprzem dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i szczyptę posiekanej natki pietruszki. Skropić olejem sezamowym. Przyprawy wklepać w mięso po obu stronach i odstawić do momentu smażenia. Plastry kurczaka przełożyć do miski, dodać te same składniki marynaty jak do polędwiczki, lekko posolić i dodać łyżkę sosu sojowego. Wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Będą potrzebne dwie patelnie, jedna zwykła i wok. Rozgrzać łyżkę oliwy w woku. Wrzucić pokrojoną paprykę i kilka minut podsmażać, podrzucając. Zdjąć z patelni. Następnie ułożyć polędwiczki. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni. Tą samą czynność wykonać z kawałkami kurczaka (smażyć nieco dłużej 4-5 minut). Na koniec do woka wlać odrobinę oleju sezamowego i dodać połowę posiekanych wcześniej dodatków (natkę pietruszki chili, czosnek, dymkę). Zeszklić. Dodać wcześniej podsmażoną paprykę, kawałki polędwiczki i kawałki kurczaka. Wszystko podlać 2 łyżkami sosu sojowego i dwiema dużymi, czubatymi łyżkami sosu hoisin.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy. Dodać drugą połowę posiekanych dodatków (natka  pietruszki, czosnek, chili i dymka) Zeszklić, Wyłożyć krewetki i smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Dołożyć do woka.
Na koniec bezpośrednio z wody przełożyć makaron i wszystko wymieszać ze sobą za pomocą szczypiec. Obsypać posiekanymi orzechami nerkowca.
Na suchej małej patelni można podprażyć ziarenka sezamu. 
Gotowy makaron przełożyć do misek. Podawać z kiełkami i posypany dymką, pietruszką lub kolendrą oraz podprażonymi ziarenkami sezamu. Skropić obficie sokiem z cytryny.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, uwielbiam takie smaki i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń