2015/07/02

MAKARON ORKISZOWY Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z POMIDORKÓW!



Składniki:
(dla 2 osób)
2 nieduże filety z kurczaka
sól
pieprz świeżo mielony
oregano
przyprawa curry
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
duża kiść pomidorków koktajlowych
2 garście rukoli
2 liście sałaty lodowej
ser feta
natka pietruszki
ocet winny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka suszonej bazylii
oliwa z oliwek
makaron orkiszowy

Przygotowanie:
Nastawić wodę i ugotować makaron.
Filety oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić w poprzek, rozłożyć na płasko i doprawić po obu stronach solą, pieprzem, przyprawą curry, oregano i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Polać oliwą z oliwek i obtoczyć w powstałej marynacie. Przełożyć do miski i odstawić na kilka minut do zamarynowania.
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć płaty i smażyć bez użycia tłuszczu do uzyskania złotobrązowych pasków, wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć tak samo do ładnego zrumienienia.
Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki. Przełożyć do miseczki i zalać dresingiem: (wymieszać łyżkę oliwy z łyżką wody przegotowanej, octem winnym, miodem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i bazylią suszoną)
Na talerze wyłożyć po dużym liściu sałaty lodowej. W każdym umieścić po garści rukoli i po połowie pomidorków z dresingiem. Usmażone filety posiekać na desce w paski. Rozłożyć makaron na nim pokrojonego kurczaka. Na wierzch pokruszyć ser feta i całość obsypać posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz