Image Map

2015/07/27

CZEKOLADOWE MINI BEZIKI!

Raz na jakiś czas można zgrzeszyć;) a co! Tym bardziej że beza to chyba mój ulubiony deser! W tej formie, małe beziki mogą posłużyć jako przekąska do kawy a z kremem i świeżymi, sezonowymi owocami z pewnością zaspokoją gości na letnim przyjęciu! :) 


Składniki:
2 białka jaj (rozm. L)
100 g cukru drobnego
2 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
mała szczypta soli
opcjonalnie wiórki czekolady

Przygotowanie:
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C z włączoną funkcją pieczenia od góry i termoobiegiem.
Białka jaj ubić z solą na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier cały czas miksując do uzyskania bardzo sztywnej, gęstej, lśniącej piany. Po koniec ubijania dodać kakao, mąkę ziemniaczaną i ocet winny i miksować jeszcze przez chwilę. 
W tym momencie możemy dodać niewielką ilość czekolady w wiórkach i delikatnie wymieszać łyżką z masą białkową.
Masę wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Z podanych proporcji można uformować  kilkanaście małych bezików. Układać niewielkie porcje formując finezyjny kształt bezy. Ja użyłam do tego dwóch zwykłych łyżeczek, ale można to zrobić za pomocą specjalnych szpryc.
Wstawić do piekarnika i piec 7 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60'C, wyłączyć termoobieg i piec /suszyć bezy jeszcze przez kolejne 8-10 min. Po tym czasie beziki będą chrupiące z zewnątrz i piankowe w środku!  
Po wyjęciu z pieca odczekać aż ostygną i delikatnie odkleić od papieru.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz