2015/07/28

OMLET Z KASZĄ JAGLANĄ I MALINAMI!


Składniki:
(1 porcja)
2 jaja
2 łyżki mąki żytniej
2 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
3 łyżki mleka
mała garść malin

Do podania:
1 łyżka jogurtu greckiego odtłuszczonego
2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki (użyłam słodzonej sokiem jabłkowym)
maliny
płatki owsiane
1 łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W drugiej misce roztrzepać żółtka z mlekiem, dodać mąkę żytnią i kaszę jaglaną. Wymieszać na gładką masę za pomocą trzepaczki. Ubite białka przełożyć do miski z masą z żółtek i delikatnie wymieszać łyżką nie niszcząc struktury białek. Na koniec dodać maliny i (opcjonalnie) dosłodzić cukrem/miodem/słodzikiem do smaku.
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię posmarowaną skąpo tłuszczem. Smażyć omlet do uzyskania ładnej złotej barwy, następnie przewrócić na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Zdjąć z patelni i udekorować jogurtem, konfiturą, malinami i oprószyć płatkami owsianymi. Na koniec polać całość cienką strużką jednej łyżeczki miodu.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz