2015/07/14

JAGLANKA Z GORĄCYM SOSEM OWOCOWYM!



Składniki:
(dla 2 osób)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki mrożonych truskawek
1/3 szklanki porzeczek (czerwonych i czarnych) 
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mleka
płatki żytnie
nektarynka
woda do przygotowania

Przygotowanie:
Kaszę sparzyć trzykrotnie wrzątkiem (do momentu aż woda nie będzie mętna). Przełożyć do rondelka zalać ponownie wrzątkiem w stosunku minimum 1:3, gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn, wówczas wlać mleko, gotować jeszcze chwilkę, zdjąć z palnika i trzymać pod przykryciem do momentu podania. 
Do drugiego rondelka przełożyć truskawki, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu do momentu rozmrożenia. Dodać porzeczki i miód. Redukować do uzyskania lekko gęstego sosu.
Nektarynkę pokroić. 
Na talerze wyłożyć kaszę, polać sosem z owocami. Udekorować świeżymi porzeczkami, plastrami nektarynki i płatkami żytnimi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz