Image Map

2015/07/23

SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ, FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KUKURYDZĄ!


Składniki:
(dla 4 osób)
100 g kaszy jaglanej
dwie duże garście fasolki szparagowej żółtej
1/2 puszki kukurydzy
170 g sera feta
mały pęczek natki pietruszki
kilka dużych liści sałaty lodowej

sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego (ja użyłam miodowego)
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz świeżo mielony

sok z cytryny

Przygotowanie:
Kaszę wsypać do rondelka i sparzyć trzykrotnie wrzątkiem (odcedzać na sitku do momentu aż woda nie będzie mętna). Przełożyć ponownie do rondelka i zalać wrzątkiem w stosunku minimum 1:3, gotować na małym ogniu aż stanie się miękka i wchłonie prawie cały płyn (w razie potrzeby podlać wodą podczas gotowania). Zdjąć z palnika i trzymać pod przykryciem do momentu mieszania składników sałatki.
Zagotować osoloną wodę w garnku (opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru). Fasolkę oczyścić, odcinając oba końce każdego strączka. Umyć i wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 7 minut tak aby fasolka była sprężysta.
W tym czasie przygotować sos do sałatki. Wymieszać oliwę, ocet winny, miód i wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą ilość soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Pokruszyć ser feta i grubo posiekać natkę pietruszki.
Jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do miski, dodać odcedzoną i pokrojoną w duże kawałki fasolkę szparagową, połowę posiekanej natki pietruszki i wsypać odcedzoną z zalewy kukurydzę. Zalać połową sosu i wymieszać. Na talerzu lub w dużej salaterce ułożyć duże liście sałaty lodowej (jest istotny element sałatki jeśli chodzi o walory smakowe! można również sałatę posiekać w paski i dołożyć do sałatki) Na sałatę wyłożyć wymieszaną kaszę z dodatkami. Na wierzchu ułożyć pokruszoną fetę. Udekorować pozostałą częścią natki pietruszki i zalać drugą częścią sosu. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz