Image Map

2014/11/24

AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY Z IDEALNYMI DODATKAMI!

 

Składniki:
Kurczak o wadze ok 1,8 kg
3 marchewki
3 pietruszki
1 duże jabłko
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 pomarańcz
gałązki rozmarynu
świeży tymianek
garść śliwek suszonych
garść żurawiny suszonej
kilka śliwek wędzonych (opcjonalnie)
ok pół kostki masła
świeży mielony pieprz
sól
zioła prowansalskie



Przygotowanie:
Kurczaka i masło wyjąć z lodówki 30 min przed rozpoczęciem pracy. w między czasie umyć warzywa. Marchew i pietruszkę pozostawić w całości i nie obierać. Jabłko i cebulę pokroić w ósemki. Wszystko przełożyć do brytfanny, w której będziemy piec kurczaka, dodać garść suszonych śliwek, dodać jeśli mamy kilka wędzonych, czosnek w łupinach, wszystko oprószyć solą i pieprzem, cynamonem, dodać gałązki rozmarynu, zioła prowansalskie i skropić oliwą z oliwek. Przemieszać, wcierając powstałą marynatę w warzywa. Nagrzać piekarnik do 180'C


Masło do natarcia kurczaka:
Do miski przełożyć masło dodać sól, pieprz, listki z kilku gałązek świeżego tymianku i garść posiekanej suszonej żurawiny oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystko wymieszać i tak przygotowane masło podzielić na trzy części. Dwie wsunąć pod skórę na piersiach, przepychając pewnym ruchem masę od dolnej części kurczaka w stronę szyjki. Resztę włożyć do środka kurczaka. Masło sprawi że kurczak nie wyschnie podczas pieczenia, będzie bardzo soczysty i aromatyczny! a zioła i żurawina po upieczeniu prześwitywać przez zrumienioną skórkę.

Kurczaka ułożyć na warzywach, piersiami do góry,  zetrzeć odrobinę skórki z pomarańczy na wiesz kurczaka, świeżo mielony pieprz i zioła prowansalskie, skropić oliwą z oliwek i włożyć ćwiartkę pomarańczy do środka kurczaka, którą w połowie pieczenie należy wyjąć. Nogi kurczaka zawinąć w folię aluminiową, którą 30 min przed końcem pieczenia należy zdjąć aby nogi się przyrumieniły.
Kurczaka piec ok 2 godzin. po ok Półtorej godziny jednak sprawdzić
stan upieczenia-należy wyjąc brytfankę z pieca, przechylić kurczaka unosząc szyją do góry tak aby wyciekał płyn ze środka, jeśli widać jeszcze wyciekającą krew, włożyć całość do pieca, jeśli soki są przezroczyste, kurczak jest upieczony!
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Pieczone razem z kurczakiem warzywa i owoce stanowią idealny dodatek do pieczonego kurczaka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz