Image Map

2014/11/27

1. Razem przy stole! czyli Obiad dla Rodziców i Maluszka - Krem z brokułów i kurczak rozmarynowy z pomarańczami, suszonymi śliwkami i pak-choi!

Dziś rozpoczynam serię dań obiadowych w dwóch odsłonach. Jedna zapewni idealny, zbilansowany posiłek dla naszego Dziecka druga, druga zaś to prosty lecz niebanalny posiłek dla Rodziców!
Przy rozszerzaniu diety u naszego Malucha ważna jest jedna zasada: zdrowy rozsądek:) Stosując się do powszechnie dostępnych schematów żywienia niemowląt można się zagubić i w strachu przed wprowadzaniem nowych produktów, często po prostu z nich rezygnujemy! A szkoda bo nasz Maluszek w większości przypadków jest już chętny i gotowy do poznawania nowych smaków. Powszechnie wiadome jest że Dziecko w pierwszych miesiącach rozszerzania diety przechodzi ten okres stopniowo, powoli lecz systematycznie wprowadzając nowe produkty. Nie jest to jednak równoznaczne z tym że Maluch ma jeść niesmacznie! Już od pierwszych miesięcy u Dziecka kształtują się smaki i upodobania, które w przyszłości będą rzutowały na ich gust kulinarny. Obawiając się rozszerzania diety, podając wciąż te same zupki, na bazie tych samych warzyw, bez nawet odrobiny przypraw a wszystko mocno zmiksowane Dziecko nie ma szansy poznać nowych smaków. Stąd może się pojawić późniejsze wybrzydzania przy stole i brak chęci do próbowania nowych rzeczy a także brak zainteresowania tym co mamy na talerzu.
Dlatego aby pomóc Mamom przyrządzić smaczne lecz dostosowane także do potrzeb Malucha posiłki, przygotowałam tą serię. Pamiętajmy kuchnia to zabawa i przeróżne łączenie smaków, nie bójmy się tego a naszemu Dziecku dajmy szanse rozwijać swoje nowo nabyte zwyczaje kulinarne:) !!
Dziś krem z brokułów i rozmarynowy filet z kurczaka z suszoną śliwką!

Krem z brokułów:
Składniki:
2-3 pietruszki (w zależności od wielkości)
1/3 selera
kawałek zielonej części pora
cały brokuł
oliwa z oliwek
łyżka masła
kwaśna śmietana
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pietruszki i  seler pokroić w grubą kostkę i podsmażyć w garnku z nieprzywierającym dnem na oliwie po kilku minutach dodać łyżkę masła, podsmażać do uzyskania jasno złotej barwy. Następnie zalać wszystko 1,5 l wody, doprawić solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Gotować do miękkości warzyw, zmiksować na gładki krem.
W wersji dla Rodziców podawać z łyżeczką kwaśnej śmietany i grzankami czosnkowo-tymiankowymi
Smacznego!

Rozmarynowe fileciki z kurczaka z suszonymi śliwkami, (karmelizowanymi pomarańczami i pak-choi!)*
()* wersja dla Rodziców






Wersja dla Malucha:
Mięso i śliwki przygotować jak wyżej i usmażyć na patelni grillowej, ugotować ryż lub kaszę (tu kasza pęczak) Wszystko delikatnie zmiksować z zupą tak aby wyczuwalne były kawałki mięska i kaszy, lub (w zależności od wieku) rozdrobnić widelcem lub podawać osobno.



Smacznego Maluszku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz