Image Map

2014/11/30

PSTRĄG PIECZONY!

Na sobotni proponuję pstrąga pieczonego w pergaminie z aromatycznym masłem koperkowym, z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą z bazyliowym sosem!


Składniki:
(na 6 osób)
6 świeżych, wypatroszonych pstrągów
1 kostka masła
1 duży pęczek koperku lub 2 małe
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
1,5kg ziemniaków
4 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 paczka rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki wody
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
garść siekanej bazylii lub trzy czubate suszonej

Przygotowanie:
Masło wyjąc z lodówki. Ziemniaki obrać i ugotować. Piekarnik nagrzać do 180'C
Ryba: Umyć, osuszyć i usunąć głowy. Koper drobno posiekać i wymieszać w miseczce z  miękkim masłem, ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i pieprzu. Przygotować 6 kawałków papieru do pieczenia, w które będziemy zawijać pojedynczo pstrągi (ilość zależna od ilości pstrągów). Na przygotowanym papierze układamy po środku rybę, skrapiamy jej wnętrze sokiem z cytryny, Następnie formujemy z części masła podłużny kawałek i  wkładamy do środka. Z zewnątrz rybę oprószyć solą i pieprzem, ułożyć półplasterki cytryn i świeży tymianek, wszystko skropić oliwą i zawinąć w papier, podkładając końce pod spód, lub zagiąć do góry i zawiązać paczuszkę sznurkiem. Tak przygotowujemy każdą rybę a gotowe układamy obok siebie na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 min. )(Jeśli pstrągów jest mniej czas pieczenia skrócić)
Ugotowane , nawet rozgotowane ziemniaki odcedzić z wody, garnkiem chwilę potrząsać by ziemniaki się nieco pokruszyły. Metalową brytfankę postawić na palniku, wlać oliwę z oliwek, wrzucić ząbki czosnku w łupinach i świeży rozmaryn. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy ziemniaki i podsmażamy. Przez pierwsze kilka minut nie obracamy ich aby przyrumieniły się na złoty kolor.
Sos do sałatki przygotować mieszając wszystkie składniki ze sobą,
Rukolę przesypać do misy, polać sosem i przemieszać.
Ryby po upieczeniu otworzyć z zawiniętego pergaminu i wyłożyć na talerze bądź półmisek, polewając sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia. Ziemniaki zdjąć z ognia w momencie kiedy będą już ładnie przypieczone.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz