2014/11/24

ŚWIĄTECZNA NALEWKA NA ŚLIWKACH !



Składniki:
1kg śliwek węgierek
1l spirytusu
1l wódki
500g cukru
200g śliwki suszonej
100g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Śliwka węgierka osiąga swoją dojrzałość na przełomie września/października. Najlepiej więc nastawioną nalewkę rozlewać na przyszłe Święta! Na szczęście, dla mniej cierpliwych, równie świetny efekt uzyskujemy już po trzy miesięcznym leżakowaniu :). Śliwki muszą być, słodkie i lekko przejrzałe. Po zebraniu należy je starannie umyć w letniej wodzie, przekroić na połówki i usunąć pestki. Tak przygotowane śliwki wsypać do dużego naczynia ok.5l, dosypać żurawinę oraz śliwki suszone i zasypać wszystko cukrem.  Naczynie odstawić na jeden dzień na słoneczne stanowisko, aby owoce puściły soki i naciągnęły cukier. Następnie zalać zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i odstawić "do Świąt";) w ciemnych, chłodnym miejscu.
Aby rozlać klarowną nalewkę, należy pamiętać o przefiltrowaniu owoców z alkoholem (powstałej nalewki) przez gazik do karafek.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz