Image Map

2014/11/25

DROŻDŻOWE JESIENNE BUŁECZKI !

 
 
Składniki:
500g mąki
48g świeżych drożdży
100g cukru
50g masła
3 łyżki powideł śliwkowych dobrej jakości
2 jajka
100ml mleka
cynamon
cukier puder + woda na lukier
siekane orzechy włoskie/laskowe
ewentualnie rodzynki
 


Przygotowanie:
Zaczyn: rozkruszyć drożdże do miski średniej wielkości zasypać łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i roztrzepać wszystko z mlekiem (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) i odstawić w ciepłe najlepiej zamknięte miejsce na ok 30 min.
Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, roztopione, przestudzone masło, wbić jajko, i dodać zaczyn po upływie odpowiedniego czasu.
Cisto zagnieść i dość długo wyrabiać rozciągając je na wszystkie strony. Uformować kulę i włożyć do misy delikatnie oprószając mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 180'C. Przygotować tortownicę wysmarowaną masłem o śr. 24 cm.
Wyrośnięte ciasto jeszcze wyrabiać przez chwilę, rozciągając je, następnie rozwałkować na dość duży prostokąt. Ciasto oprószyć cynamonem, wyłożyć powidła i rozsmarować. Zwinąć ciasto w roladę (dłuższym bokiem). Pokroić na kilkucentymetrowe odcinki i ułożyć w tortownicy zawinięciem do góry pozostawiając niewielkie przestrzenie aby bułeczki mogły urosnąć. Można dodatkowo oprószyć całość cynamonem i brązowym cukrem. Roztrzepać jajko i posmarować całość aby bułeczki się ładnie zarumieniły.Wstawić do pieca na ok 25-30min. Po ostudzeniu podzielić na bułeczki, polukrować i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz