Image Map

2014/11/30

MAŁE KAWOWE TORCIKI BEZOWE!

Któż ich nie lubi?? No może mój Mąż... trudno, Jego strata! Dziś niedziela i zapraszam na najlepsze, wytrawne torciki bezowe! Delikatne i wilgotne w środku bezy z puszystą masą kawową i kwaśnymi powidłami śliwkowymi!


Składniki:
Beza:
4 białka
220g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Przełożenie:
125g serka mascarpone
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki czubate kawy rozpuszczalnej
słoiczek powideł

Przygotowanie:
Jaja ogrzać i sparzyć. Włączyć piekarnik bez funkcji termoobiegu na 140'C. Oddzielić białka od żółtek (żółtka wykorzystamy dopiero w kremie) i ubić białka na niekoniecznie bardzo sztywną masę, dodawać powoli cukier i dalej cały czas ubijać do uzyskania bardzo sztywnej i lśniącej masy na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu winnego, jeszcze chwilkę wszystko ze sobą miksować. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i odrysować okręgi  o 6-7 cm średnicy. Wyłożyć masę w okręgi formując kształt bezy. Piec w temperaturze 140'C przez 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 100'C i piec dalej przez 40-50 minut. Po upływie czasu bezy wyjąc i odstawić do wystudzenia.


Krem: 2 żółtka z cukrem pudrem miksować w metalowej misce bardzo długo na białą, sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serek mascarpone i dalej miksować na gładką masę. Na koniec dodać zaparzoną w 2 łyżkach wrzącej wody kawę i jeszcze przez chwilę wszystko miksować do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki do czasu podania.
Bezy (spody) lekko przycisnąć z góry tak aby zrobiły się bardziej płaskie i nałożyć warstwę powideł, wyłożyć krem i przyłożyć drugą bezą którą również możemy wcześniej troszkę "rozpłaszczyć" dla uzyskania większego efektu popękania.
Gotowe!





Smacznego!

...a Jeśli chodzi o Męża to zapraszam gorąco na http://czujesiejakwdomu.blogspot.com/ może na bezach się nie zna, ale na pięknych meblach na pewno! Zapraszam!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz