2015/03/06

FRITTATA ZE SZPINAKIEM, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI!


Składniki:
8 jaj
4 łyżki maślanki
1 duża garść liści szpinaku
3-4 duże pieczarki
1/2 czerwonej papryki (ja użyłam szpiczastej)
szczypior dymki
30 g sera feta
sól
świeżo mielony pieprz

salsa z pomidorków:
duża kiść pomidorków koktajlowych
1/3 ząbka czosnku
sól
pieprz
cukier
oliwa z oliwek
1 łyżka posiekanych liści bazylii


Przygotowanie:
W misce roztrzepać jaja z maślanką. Paprykę pokroić w cienkie paski. Do masy jajecznej dodać umyte liście szpinaku, pokrojony w kostkę ser feta i paprykę. doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Rozgrzać odrobinę masła na dużej patelni. Wylać masę i czekać do ścięcia się jaj. (Czas zależny jest od wielkości patelni, mocy ognia pod nią) w tym czasie na suchej patelni podsmażyć plastry pieczarek, następnie zrumienione ułożyć na powierzchni frittaty. Patelnię przykryć na ostatnie minuty pokrywką. Całość posypać posiekanym szczypiorem i grubo tłuczonym pieprzem.
Pomidorki koktajlowe umyć pokroić na połówki. Przełożyć do rondelka z nieprzywierającym dnem. Podlać odrobiną oliwy z oliwek, dołozyć posiekany czosnek i dusić na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podać obsypane posiekanymi liśćmi bazylii.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz