2015/03/02

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JAJKAMI, RUKOLĄ I ORZECHAMI NERKOWCA!


Składniki:
kilka dużych liści sałaty rzymskiej
duża garść liści rukoli
2 jajka 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mała czerwona cebula
szczypior
kilka orzechów nerkowca
sok z cytryny
oliwa z oliwek
2 kromki białego pieczywa
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Jajka włożyć do garnuszka zalać zimną wodą, przykryć i zagotować. Od momentu zagotowania odczekać 5 minut. Po tym czasie zdjąć z palnika i zalać zimną wodą. Po chwili wyjąć, obrać i pokroić w ćwiartki. 
Kromki pieczywa pokroić w kostkę i lekko zezłocić na patelni z odrobiną masła.
Na dużym talerzy ułożyć liście sałaty rzymskiej i rukolę. Tuńczyka wyjąć z zalewy i ułożyć na sałatce podzielonego na kawałki. Cebulę obrać i przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry, następnie ułożyć na sałatce. Orzechy nerkowca i szczypior posiekać i obsypać po wierzchu. Na koniec posypać grzankami i skropić słuszną porcją oliwy z oliwek i soku z cytryny. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz