2015/03/15

ZAPIEKANE, FASZEROWANE BAKŁAŻANY!


Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka curry
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
oliwa z oliwek

2 średniej wielkości bakłażany
1 duży malinowy pomidor
500 g passaty pomidorowej
1 cebula dymka ze szczypiorem
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka posiekanych liści bazylii
1 kulka sera mozzarella w zalewie
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Do podania:
jogurt grecki
liście bazylii
rukola

Przygotowanie:
Filet kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180'C z włączoną funkcją termoobiegu i pieczenia od dołu.
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół. Małym ostrym nożem wykroić miąższ, pozostawiając jedynie przy skórce około 0,5-1 cm. Miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę, szczypior, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać. Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę, następnie pokroić w drobną kostkę.
Zamarynowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć podrzucając patelnią od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa ładnie się zrumienią, zdjąć z patelni. 
Na tą samą patelnię wylać odrobinę oliwy i zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. W następnej kolejności dodać pokrojony miąższ bakłażana, następnie pokrojonego pomidora, szczypior i natkę pietruszki. Wszystko oprószyć słuszną porcją soli i pieprzu oraz dodać łyżeczkę cząbru. W razie potrzeby podlać oliwą z oliwek. Dodać wcześniej usmażone kawałki kurczaka i wszystko zalać passatą pomidorową. Wymieszać i dusić na małym ogniu kilka minut. Doprawić cukrem do smaku. Na koniec dodać posiekane liście bazylii. 
Wydrążone połówki bakłażanów umieścić w brytfannie wyłożonej papierem lub folią aluminiową wysmarowaną oliwą z oliwek. Każdą połówkę wypełnić obficie gorącym farszem.

Wstawić do piekarnika na około 30-35 minut. Pod koniec ułożyć na wierzchu pokrojoną w plastry ser mozzarella.
Po wyjęciu z piekarnika oprószyć grubo utłuczonym pieprzem i udekorować liśćmi bazylii. Podawać z jogurtem greckim, rukolą i ewentualnie sałatką z pomidorów.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz