2015/03/13

NALEŚNIKI Z MĄKI ŻYTNIEJ Z JOGURTEM I MALINAMI!


Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
około 4-5 czubatych łyżek mąki żytniej

jogurt grecki
maliny świeże lub mrożone
wiórki kokosowe
1 łyżka miodu


Przygotowanie:
W wysokim naczyniu roztrzepać jajko dodać mleko i wodę. Powoli dodawać mąkę, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Ja dodaję po łyżce i sprawdzam konsystencję. Lekko posolić i dodać łyżkę oliwy. Odstawić na około 10 minut, w tym  czasie mąką w masie naleśnikowej napęcznieje i całość stanie się odpowiednio gęsta (konsystencją powinna przypominać śmietanę), w razie potrzeby można rozcieńczyć wodą lub dodać mąki jeśli masa jest za rzadka. Rozgrzać patelnię posmarowaną natłuszczonym oliwą kawałkiem papieru i wylać odpowiednią porcję i smażyć naleśnik z obu stron. Usmażone naleśniki odkładać jeden na drugi, najlepiej przykrywając dodatkowo aby nabrały wilgoci.
Naleśniki podawać z jogurtem greckim, malinami. Całość obsypać wiórkami kokosowymi i polać cienką strużką miodu. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz