2015/03/13

WANILIOWA JAGLANKA Z DUSZONYMI JABŁKAMI I ORZECHAMI!




Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej (zwykłej, nie w torebkach) ja używam "Sante"
3/4 szklanki mleka (ilość zależna od tego jaką ilość i konsystencję chcemy uzyskać)
1 jabłko
1/2 łyżeczki cynamony
1 goździk
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka płatków owsianych
ziarenka wyłuskane z 1/4 laski wanilii
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów włoskich
odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko i porządnie opłukać zimną wodą, następnie przełożyć do rondelka zalać wrzątkiem, przemieszać i ponownie odcedzić na sitku, tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Na koniec przełożyć kaszę do rondelka i zalać wrzątkiem w stosunku 1:2. Gotować kilka minut pod przykryciem do momentu kiedy kasza wchłonie całą wodę. Wlać mleko i ziarenka z 1/4 laski wanilii. Chwilkę podgrzewać, mieszając. 
Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę. Umieścić w rondelku, podlać odrobiną wody i przykryć. Ustawić na małym ogniu i dusić z dodatkiem jednego goździka. Dodać miód i cynamon. Dusić około 7 minut. Rodzynki sparzyć i dodać do jabłek. Podlać wodą w razie potrzeby.
Jaglankę wyłożyć do misek. Na wierzch ułożyć jabłka. Obsypać płatkami owsianymi, posiekanymi włoskimi orzechami i skopić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz