Image Map

2015/03/02

KOSZYCZKI Z SAŁATKĄ Z KURCZAKA, ANANASA I SUSZONYCH POMIDORÓWI!



Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
około 10 suszonych pomidorów
1/2 dużego, dojrzałego ananasa
2-3 suszone papryczki chili peperoncini
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki posiekanych liści oregano
czubata łyżka pestek dyni
mała garść orzechów nerkowca
1 mały pęczek natki pietruszki
1 dojrzała pomarańcz
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
do podania:
kilka dużych liści sałaty lodowej
jogurt naturalny

Przygotowanie:
Filety oczyścić, umyć i osuszyć. Przekroić każdą pierś w poprzek, tak aby powstały dwa płaty. Przełożyć do naczynia, oprószyć solą i pieprzem, obsypać przyprawą curry, słodką papryką, wycisnąć ząbek czosnku, rozkruszyć suszone papryczki chili peperoncini i wlać około 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Przemieszać i odstawić na 15 minut.
Ananasa obrać, okroić pionowymi cięciami omijając twardy środek. Pokroić na mniejsze cząstki.
Pomidory suszone i paprykę pokroić w dość duże kawałki.
Następnie rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, dociskając mięso do patelni. Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię pokrojonego ananasa, paprykę i suszone pmidory. Obsypać posiekanymi listkami oregano i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Po kilku minutach zdjąć z palnika. Filety pokroić w kostkę około 1cm/1cm
Przygotować liście sałaty lodowej w formie miseczek. Wyłożyć na środek każdej pokrojonego kurczaka ze wszystkimi dodatkami z patelni. Skropić sokiem z ćwiartki pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w cząstki, razem ze skórą. Obsypać posiekaną natką pietruszki i orzechami nerkowca. Podawać z jogurtem naturalnym i cząstkami pomarańczy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz