2015/03/11

JAGLANKA Z MALINAMI I BORÓWKAMI!



Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej (zwykłej, nie w torebkach) ja używam "Sante"
3/4 szklanki mleka (ilość zależna od tego jaką ilość i konsystencję chcemy uzyskać)
garść malin (mogą być mrożone)
kilka borówek
2 płaskie łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko i porządnie opłukać zimną wodą, następnie przełożyć do rondelka zalać wrzątkiem, przemieszać i ponownie odcedzić na sitku, tą czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Na koniec przełożyć kaszę do rondelka i zalać wrzątkiem w stosunku 1:2. Gotować kilka minut pod przykryciem do momentu kiedy kasza wchłonie całą wodę. Wlać mleko i chwilkę podgrzewać, mieszając. 
Wyłożyć do misek. Obsypać malinami, borówkami i płatkami owsianymi. Całość skropić sokiem z cytryny i polać cienką strużką jednej łyżeczki miodu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz