2015/01/13

DORSZ DUSZONY W POMIDOROWYM WŁOSKIM SOSIE!

Delikatny dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami, świeżą bazylią i czerwonym winem! Podany z dzikim ryżem wykończonym łyżką jogurtu naturalnego z harissą! Bomba smaków! 
Polecam wypróbować.




Składniki:
(dla 4 osób)
4 porcje z dorsza po ok 150 g 
800 ml pomidorów w puszce (pokrojonych, dobrej jakości)
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
10 czarnych oliwek 
10 zielonych oliwek
2 łyżki kaparów 
2/3 szklanki czerwonego wina
2 łyżki cukru
2 czubate łyżeczki posiekanych liści bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
świeży tymianek
sok z cytryny

do podania:
dziki ryż
jogurt naturalny
łyżeczka harissy
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu, dokładając do osolonej wody gruby plaster cytryny.
Na patelni wlać dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej posiekany w cienkie plasterki czosnek i drobno posiekaną w kostkę szalotkę. Uważać aby nie spalić. Dodać czubatą łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku. Po ok 2 minutach wlać czerwone wino i redukować sos kilka minut, po czym dodać krojone pomidory razem z płynem w którym się znajdowały. Wymieszać i kilka minut trzymać na dużym ogniu aby sos nieco odparował. Następnie dodać posiekane oliwki i świeżą bazylię. Kapary odcedzić z zalewy, można przepłukać i dodać w całości do sosu. Przykryć i dusić kilka minut. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Odparować sos w razie potrzeby, sos powinien być dość gęsty.
Filety dorsza umyć i podzielić na porcje. Osuszyć. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony. Natrzeć listkami tymianku, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Porcje dorsza przełożyć do sosu i dusić pod przykryciem ok 5 minut.



Porcję dorsza podawać z sosem, dzikim ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Jogurt naturalny delikatnie zmieszać z harissą  i wyłożyć na ryż. 





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz